Salvatorul montan este persoana calificată profesional să desfășoare activități de patrulare preventivă, de asigurarea permanenței în bazele, punctele și refugiile SALVAMONT, de căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului până la predarea acestuia la Ambulanță/SMURD/elicopter sau la prima unitate sanitară.

Echipele de salvatori montani sunt formate din personal angajat și din voluntari, toți având aceeași pregătire profesională.

În România profesia de salvator montan este reglementată prin legea nr. 200/2004 completată cu OUG nr. 109/2007 și este încadrată la Profesiile reglementate pentru care durata de studii este inferioară duratei de 3 ani de studii superioare, având codul COR 541904.

În conformitate cu art. 24 din H.G. 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți poate deveni salvator montan orice persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

 

  1. are vârsta de cel puțin 18 ani;
  2. nu are antecedente penale;
  3. are o stare de sănătate corespunzătoare confirmată prin fișa medicală;
  4. a parcurs formele de pregătire profesională și a efectuat un stagiu de aspirantura, stabilite de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România;
  5. are o conduita demnă și morală;
  6. a promovat examenul de atestare în profesie organizat de Asociația Naționala a Salvatorilor Montani din România.

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România a stabilit o perioadă minimă de 2(doi) ani de pregătire profesională pe plan local, realizată in centre salvamont acreditate ca furnizori de formare profesională pentru stagiul de salvator montan aspirant, timp de minim 160 de ore .

Pentru mai multe detalii, accesati Ghidul Salvatorului Montan

GHIDUL SALVATORULUI MONTAN